הוא נמצא בכל בית ובמרבית הדירות הוא החלק שמשמש את רובנו בתדירות גבוהה במיוחד. שיש למטבח הוא אחד האלמנטים החשובים בכל בית.
בעולם שבו עומדות בפניכם עשרות אפשרויות שונות במחירים משתנים, נשאלת השאלה כיצד תדעו לבחור שיש למטבח באופן הטוב ביותֳר – כזה שיביא לכם את התועלת הכי גבוהה תמורת כספכם.
מסתבר שבבחירת שיש למטבח ישנן נקודות התייחסות רבות שהתעלמות מהן עשויה להביא לבחירה מוטעית – כזאת שיכולה להיות יקרה שלא לצורך וחמור מכך – בחירה שלא תשרת אתכם באופן הטוב ביותר וכזה מגיע למטבח, אתם חייבים שיש שיתאים באופן מושלם לצרכים שלכם.
לפני שמתחילים – מהו שיש למטבח?
אתם בוודאי תוהים מדוע אני בוחר להתחיל את הכתבה בשאלה שהתשובה לה כל כך מובנת בעיני רבים. בפועל, הדברים שאתם בטוחים שאתם יודעים אך לא ממש מכירים אותם בפועל, יכולים לסבך את העניינים ובבחירת שיש למטבח, לדברים הללו יש משמעות מיוחדת.
בישראל נהוג לכנות את המשטח שבמטבח – שיש. אינני יודע מהי הסיבה המדויקת אך בפועל, במרבית המקרים שם התואר "שיש" אינו תואם את הדברים בשטח. ישנם המון משטחי עבודה שחלקם נראים כמו שיש וחלקם לא אך הם בשום אופן לא שיש.
צריך להבין ששיש על פי ההגדרה הוא חומר מוצק טבעי שנוצר במעמקי האדמה בתהליכים גאולוגיים. הוא מאוד חזק בדרך כלל ועמיד לתנאי חום קיצוניים. נשאלת השאלה האם כל משטחי העבודה שבמטבחים בישראל עשויים מאבן טבעית שנוצרה בתנאים שהוזכרו? התשובה לכך שלילית. מעבר לכך, מרבית המשטחים אינם טבעיים למרות שחלקם נראים כך.
האם זה משנה אם מדובר בשיש טבעי או אבן סינתטית?
לא. מה שצריך לעניין אתכם זה לא תואר כזה או אחר אלא התשובה לשאלה באיזה אופן המשטח ישמש אתכם בצורה הכי טובה. מעבר לכך, לעתים קרובות ישנם משטחים שיתאימו לכם יותר משיש טבעי ויהיו אפילו יותר זולים.
קחו למשל את הדוגמה הנפוצה בישראל – אבן קיסר. מדובר במשטח סינתטי שמיוצר בישראל כשהמרכיב העיקרי שלו הוא בכלל חול. אתם חושבים שהוא פחות טוב משיש טבעי? יכול להיות אך לפני שנענה על כך, תנו לי לנסות ולתת לכם כלים לבחירה נבונה של שיש למטבח שלכם או נכון יותר משטח עבודה מתאים – כזה שישלב בין שימושיות לתמורה הכי גבוהה לכסף שלכם.
ניתן למצוא התייחסות מעמיקה לבחירת שיש לפי סוגים, תכונות ומחירים אך חשוב לזכור שכל בחירה חייבת להתבסס על מספר כללים שמטרתם לשלב בין פרקטיקה לבין תשוקה, ובמילים ברורות יותר – בין היכולת של השישי לשמש אתכם בעבודה היומיומית במטבח, לבין המראה שלו.
כלל ראשון – התאימו את המשטח לצורך היומי שלכם
אם אתם דומים למרבית בתי האב בישראל, סביר להניח שהמטבח שלכם פעיל למדי. אפייה, בישול וטיגון הם מנת חלקם של מרבית המטבחים בישראל וככאלה, עליכם לוודא שמשטח העבודה במטבח תואם את הדרישות שלכם.
בהקשר זה צריך להבין שישנם סוגי שיש שיתאימו ויש כאלה שממש לו. בעוד שיש גרניט תהיה אופציה מעולה בכל הקשור לשימושיות, אבן האוניקס תהיה יפה אך עדינה מדי.
לכן, לפני שאתם בוחרים בשיש או במשטח למטבח, חשבו מה מתאים לצורך שלכם. אם המטבח שלכם נחשב לפעיל, אבן קיסר ושיש גרניט יכולות להיות אופציות מעולות בעוד שאם המטבח שלכם רק צריך להראות יפה ולהרשים, תוכלו לרכוש משטחי אוניקס שהם אולי היפים ביותר אך לא ממש שימושיים.
אם תהיתם במה בא לידי ביטוי השוני בין במשטחים השונים בשימוש יומיומי, התשובה לכך מורכבת מכמה חלקים כשהמרכזיים שבהם היא העמידות לחום, ספיחת כתמים וחוזק. בעוד שהמשטחים שהזכרנו כשימושיים, יעמדו בכל אלה בהצלחה, משטחים אחרי עשויים להיכשל באחד או יותר מהמבחנים הללו ועל כן אתם חייבים לקחת את הפרמטרים הללו בחשבון.
כלל שני – אחזקה
ברוב המקרים, איננו רוצים להתעסק יתר על המידה עם השיש או המשטח. לכן כדאי לרכוש סוג שאינו סופח כתמים ושאינו זקוק לאחזקה תקופתית. ישנם כמה סוגי משטחים שנראים אמנם יפים ומתאימים מאוד אך אם לא תתחזקו אותם כהלכה, הם ילכו ויאבדו מיופיים. זו ללא ספק עוד נקודה שכדאי מאוד לקחת בחשבון.
כלל שלישי – טרנדים ואופנה
זכרו – שיש למטבח או כל משטח אחר, לא מחליפים בכל שנה. בדרך כלל תדירות החלפת המשטחים עולה על 10 שנים ומה שנראה ממש יפה היום, יכול שלא להתאים לכם בעוד כמה שנים ואם תשקלו להחליף את השיש אתם עשויים להיכנס להוצאות גבוהות.
זו הסיבה שבבחירת שיש למטבח כדאי להתמקד בדגמים שיהיו יפים ותואמים לטעם האישי שלכם אך יחד עם זאת לא ללכת שבי אחר טרנדים חולפים – מה גם שלעתים הם יקרים ללא הצדקה.
כלל רביעי – מחיר
ההוצאה על שיש למטבח מסתכמת בכמה אלפים. זו הוצאה כספית לא מבוטלת ולעתים קרובות אתם עשויים למצוא את עצמכם חורגים הרבה מעבר לתקציב שתכננתם.
חשוב לזכור שבמרבית המקרים המחיר הוא ממש לא ערובה לבחירה נבונה או טובה. המחיר מציין את הנדירות של החומר, הקושי לעבד אותו וכיוצא בזה. לדוגמה, במקרים רבים תמצאו שאבן קיסר תהיה הרבה יותר מתאימה לכם ותתפלאו – היא תהיה הרבה יותר זולה מאפשרויות אחרות שמוצעות בשווקים.
ולסיום – נכון ששיש במטבח מערב הרבה אמוציות אך זה המקום לעשות שימוש יתר ברציונל ופחות ברגש. בחרו בשיש או משטח שימצאו חן בעינכם אך חשוב לא פחות – שישמשו אתכם באופן הכי טוב ויספקו תמורה הולמת לכספכם.