מי זוכר שעד שנות השמונים, בישראל היה נפוץ סוג אחד של ריצוף – ריצוף מאבן/בלטות? נראה שמאז ועד היום, פרצו מגמות עיצוביות לחיינו כמעט בכל שנה, אם המדובר בסוגי חיפוי העשויים משיש, קרמיקה או פורצלן, אך אחד השליטים הבלתי מעורערים בענף החיפוי והריצוף בארץ הוא ללא ספק הפרקט.
מדובר למעשה בחיפוי/ריצוף המבוסס על עץ (או דמוי עץ) שזכה לפופולריות תודות למרקמים, לצבעים, לנוחות וליכולת הבידוד המרשימה שלו (אני מזכיר את זה לעצמי בעיקר בבקרים חורפיים שהטמפרטורה הנמוכה אינה מורגשת ברצפת פרקט) וכמובן בזכות מחירו האטרקטיבי והקלות שבהתקנתו. אך מה אתם באמת יודעים על מגוון הפרקטים העצום שמוצע כיום ועל ההבדלים בינהם? לפניכם סקירה של הסוגים הנפוצים והתאמתם לכיס ולצרכים שלכם.
אילו סוגי פרקטים קיימים?
באופן כללי, סוגי הפרקט מתחלקים לשניים: פרקט מעץ מלא ופרקט למינציה. מדובר בסוגים שונים מכל הבחינות, הן מבחינת חומרי הגלם, והן מבחינת השוני בהליך ההתקנה. ההבדל המשמעותי ביותר בין שני הסוגים האלה זה השרידות לאורך זמן והסגנון. פרקט למינציה הינו זול יותר, ובהיותו מוצר תעשייתי הוא קל יותר להתקנה ופעמים רבות גם לתחזוקה, אך הוא נשחק הרבה יותר מהר באופן בלתי נמנע, ודורש החלפה לאחר מספר שנים בודדות. פרקט עץ לעומת זאת מחזיק מעמד לאורך שנים ארוכות, והוא אמנם דורש תחזוקה, אך הוא באופן כללי שומר על יופיו הטבעי ואפילו משנה את צבעו עם השנים, כחלק חי ונושם של הבית. בנוסף, טבעו של חומר העץ הוא לשמור על קור וחום, לכן המגע של פרקט מסוג זה הרבה יותר נעים. עם זאת, יש לשמור פרקט העץ מפני מים ולחות, משום שחשיפה ארוכה יכולה לגרום לו להתנפח ולאבד ממראהו. תיקון פגיעה זו יכול לעלות לא מעט.
סוגי פרקטי עץ
גם בקטגוריית פרקטי העץ קיימת חלוקה למספר תתי-קטגוריות. ניתן להתקין פרקט מעץ מלא, או משכבות, כלומר – שכבה עליונה עשויה מעץ מלא ואיכותי עץ גושני, בעוד השכבות התחתונות מורכבות מעץ באיכות נמוכה יותר ונסורת.
פרקט איכותי יותר עשוי כולו מעץ גושני. בנוסף, חשוב מאוד לדאוג לציפוי לכה ושמן שיעניקו לפרקט מראה נוצץ, וגם ישמרו עליו מפני שחיקה.
פרקט אירופאי או פרקט סיני?
אני אוהב את השאלה הזאת במיוחד. מקובל להאמין שפרקט אירופאי הינו הטוב ביותר. ככלל, קביעה זו יותר מנכונה ובאה לידי ביטוי בגימורים, קלות התקנה (בעיקר אם אתם מתקינים בעצמכם), עמידות ועוד יתרונות שהמחיר אינו משתווה לתועלת.יחד עם זאת, ישנם מספר סייגים שעליכם להכיר.
ראשית כל, חשוב להבדיל בין פרקטים שנעשים באופן בלעדי באירופה, או כאלה שנעשים בסין, אך על בסיס טכנולוגיה אירופאית (לרוב גרמנית או בלגית). ניתן לברר בקלות יחסית באיזה פרקט מדובר, על ידי בדיקה של הכיתוב על גבי האריזה – האם רשום: Made in Germany, או German Technology? במקרה השני שבדוגמה, מדובר בייצור סיני, שיכול להיות מוצלח מאוד (אפילו האייפון מיוצר בסין), אך חשוב להכיר ולשאול אודות ההבדלים הללו.
אם נתמקד בדוגמה שלפנינו, בגרמניה יש מספר מותגים יקרים ואיכותיים מאוד, בניהם קרונו וטארקט, ולא בכדי הם נהיו פופולריים בכל העולם. חברות נוספות מאותה המדינה ניסו "לרכוב על הגל" ולייצר פרקט מסוג דומה אך לא תמיד איכותי באותה המידה. לכן אין צורך להסתמך אך ורק על מדינת הייצור, אלא להסתכל גם על המותג באופן פרטני.
מחירי פרקטים
כאשר בוחנים מחירים של פרקטים, חשוב לקחת בחשבון גם את העלויות של ההתקנה, שבמקרה של פרקט מעץ מלא
יכולות להיות לא קטנות. בכדי לבצע את ההתקנה, יש צורך באביזרים נוספים, והם:
- ספוג בידוד – שכבה המפרידה בין הפרקט לריצוף האבן ומאפשרת הנחה צמודה ומבודדת, ללא חריקות ורעשים מיותרים. כמו כן בדרך זו אנו משיגים בידוד טוב יותר ותחושה נעימה – בעיקר כאשר הולכים יחפים.
- פאנלים – חלק המאפשר לחבר בין סוף הפרקט לקיר.
- ספים – חלק של הפרקט המיועד לאזורי הדלת.
חשוב לציין שכל המרכיבים האלה דרושים בהתקנת פרקט עץ ולמינציה כאחד, אך התהליכים הם שונים. בנוסף לכך, ישנם הליכים מקדימים שמתקין מקצועי יכול לעשות עבורכם ולספק חוויה מושלמת מהפרקט. לדוגמא, יישור של הרצפה. במקרים מסוימים הרצפה הקיימת אינה ישרה, מה שיגרום למראה לא אסתטי והנחה לא אחידה של הפרקט.
הליכים אלה מוסיפים לעלויות כמובן, אך גם מבטיחים תוצאה טובה יותר. מחירי פרקטים עצמם יכולים להיות שונים מאוד, החל מ-60 ש"ח עבור מטר מרובע ועד לסכומים גבוהים יותר, בתוספות עבור העבודות הנלוות ההכרחיות. חשוב לציין שמחירים זולים יותר של פרקטים צריכים לעורר את חשדכם, היות וישנו מחיר בסיסי של חומרי הגלם, וסכומים נמוכים יותר מעידים על חומר לא איכותי או הליך עיבוד לא מספק. במילים אחרות, קיים סיכון שתצטרכו לשלם כסף רב על מחיר זול.
התקנה לבד או עם איש מקצוע?
התשובה לכך תלויה באופי העבודה וסוג הפרקט. על מנת להבין אם אתם מסוגלים לבצע את העבודה בעצמכם, עליכם לבדוק את הדברים הבאים:
קירות ישרים או זוויות – במידה וחדר בנוי מקירות ישרים (חדר מרובע או מלבני) כמו רוב המבנים בישראל, הדבר יקל עליכם מאוד. אם מדובר בחדר אם זוויות או קירות עגולים, המלצתנו הכנה היא להימנע מהתקנה עצמית.
רצפה ישרה – בהחלט תתרום לקלות ההתקנה בעוד רצפה שדורשת תיקונים ויישורה עשויה לסבך את העניינים.
סוג פרקט – אם בחרתם בסוג פרקט איכותי (תזכרו שהוא לא חייב להיות היקר ביותר ולא משנה אילו סיפורים יספר המוכר), ההתקנה והגימור יהיו הרבה יותר פשוטים וקלים ביחס לפרקט זול, מאחר והחיבורים איכותיים יותר.
בכל מקרה, אנו ממליצים להיוועץ באיש מקצוע או בנציג מכירות שחוץ מלמכור, יכול לתת לכם כמה טיפים שימושיים. מניסיוני יש הרבה מוכרים מקצועיים שישמחו לעזור לכם.
תוכלו להיעזר במדריך להתקנת פרקטים על מנת לקבל רעיונות ודגשים נוספים.
בהצלחה!