חוות דעת מקצועית היא חשובה ותורמת במקרים רבים. היום, כאשר כמעט אין שום החלטה שאנו עושים מבלי להתייעץ עם גורם כלשהו – אפילו מקוון, לא מוצדק לעשות פעולות הקשורות לנכסי נדל"ן ללא חוות דעת מקצועית. בדיוק לשם כך נועד תהליך בדק בית, המאפשר לבדוק בית, דירה או בניין מגורים מנקודת מבט הנדסית. טביעת העין המקצועית הזאת מאפשרת לראות בעיות וליקויים שכעת עוד אינם פוגעים בגורמים השונים במבנה, אך כעבור מספר שנים, הדבר עשוי להתבטא בצורות לא אסתטיות או אפילו מסכנות חיים.
דוגמא חשובה מאוד למקרה שבו בדק בית היה יכול להיות מועיל ביותר, הינו קריסת המרפסות בבית דירות חדש בחדרה. זה היה מבנה חדש לגמרי, אך בדיעבד הסתבר שחוזק המרצפות במקום היה אך ורק 25% מהמינימום הדרוש, והקבלן השתמש בקלקר במקום בבטון. כלפי חוץ, המרפסות נראו בסדר גמור, אך בפועל הנזק גרם להפסדים כספיים קשים ללקוחות שקנו דירות אלה (לרוב משפחות צעירות).
כיצד בדק בית היה מונע מצב זה? בדיקה מקיפה של המבנה הייתה חושפת את ליקוי הבנייה המובהק ודורשת מהקבלן לתקן את המעוות עוד בשלב הבנייה.
באילו מקרים דרוש בדק בית?
באופן כללי, בדק בית נדרש בדרך כללי בארבעה מצבים:
- בעת קבלת דירה חדשה מקבלן – כפי שהובהר כאן, תהליך הבנייה הוא ארוך וסבוך, מעורבים בו אנשים רבים, ותמיד יש סיכוי אפל שמישהו טעה או לא עשה את עבודתו כראוי. למקרים אלה מומלץ לבצע בדק בית בכדי למצוא את הליקויים לפני שהם פוגעים באיכות המבנה ומביאים לירידה בערך הנכס ודורשים תיקונים יקרי ערך, שכרוכים גם בהליך משפטי ארוך (שלא תמיד יסתיים לטובת התובעים). ביצוע בדק בית מעניק בטחון וערבות לכך שהבניין החדש בנוי כהלכה.
- בקניית דירה מיד שנייה – רבים מאיתנו רוכשים דירות מיד שנייה. לצערנו, במקרים רבים בעלי הדירות מעניקים לנכס מראה חדש ומנצנץ באמצעות שיפוץ "קוסמטי" שעשוי לבלבל ולכסות על בעיות תשתית שיכולות להתגלות מהר מאוד לאחר רכישת הדירה. תהליך של בדק בית מאפשר לחשוף בעיות חבויות. דבר שיאפשר לכם להעריך את הנכס בצורה מדויקת יותר ואולי גם להתמקח על מחירו.
- בעת בניית בית או בניין – ביצוע בדק במהלך הבנייה יכול להיות ההבדל בין גימור לקוי לבין גימור מצוין. מדובר בהשקעה קטנה מאוד יחסית להשקעה בבניה, וזהו מחיר נמוך למדי לשלם, עבור הביטחון שהעבודה נעשית על הצד הטוב ביותר.
- במהלך ואחרי שיפוצים – גם במהלך שיפוצים נרחבים חשוב מאוד לוודא שהעבודה נעשתה בצורה טובה, בעיקר כאשר מדובר בנושאי תשתיות: חשמל, אינסטלציה.
זו הנקודה להדגיש ששירות בדק בית אינו בא להחליף את שירותיו של קבלן שיפוצים מקצועי.
מה כולל בדק בית?
הליך רגיל של בדק בית כולל מספר מרכיבים שאינם משתנים. מדובר באלמנטים חשובים ביותר בבנייה, המעניקים לדיירים שהייה נוחה ובטיחותית, וגם מבטיחים שירות תקין של תשתיות המבנה במהלך השנים הראשונות לשימוש (בתנאי תחזוקה נאותים, כמובן).
צנרת ומקורות לרטיבות
הצנרת מהווה את אחת התשתיות החשובות ביותר, וליקויים בה עשויים להביא לתוצאות קשות עד לכדי פגיעה בבסיס הבית ולהחלשת המבנה כולו. הסכנה הגדולה טמונה בעובדה שלא תמיד ניתן לראות את הבעיות לפני שהן הופכות לברורות ולבולטות.
רטיבות יכולה להופיע הרבה אחרי תחילת הנזילה, לאחר שהנוזל המיס את כל החלק הפנימי של הקיר והגיע לצד השני. ביצוע בדק בית על ידי מהנדס מקצועי יכול לגלות מראש התקנה לא נכונה, צנרת לא איכותית, חיבורים רופפים ועוד גורמים לבעיות צנרת מבעוד מועד.
איטום כנגד איתני טבע
המבחן הרציני ביותר של עמידות הבניינים מגיע עם בוא החורף: גשם, רוחות, ברד וכיוצא באלה. על מנת שהמבנה יספק את ייעודו, חשוב שהבניין יהיה אטום היטב. בדק בית נועד למצוא פרצות ובעיות באיטום.
חשמל
תשתית חשמל חשובה מאוד לבטיחות הבית. בדק בית מבטיח בדיקה מקיפה של ארון החשמל ושל כל החוטים בתוך הבית. בנוסף, כל נקודת חשמל נבדקת בקפידה. בדק בית בתחום החשמל מאפשר להזמין נציגים של חברת החשמל על מנת להעביר את הבית לאספקת אמפר גבוהה יותר (40 אמפר) או העברה למתכונת תלת-פאזית המאפשרת שימוש יעיל, חסכוני ובטיחותי יותר בתוך הבית.
קרינה וגז ראדון
בדיקה שנוספה להרכב של בדק בית בשנים האחרונות היא בדיקת ריכוזים של גז ראדון. גז זה רעיל ונוטה להצטבר בקומות הנמוכות ובמיוחד במרתפים.
כיצד מוצאים חברת בדק בית?
בדק בית מתבצע על ידי חברות מקצועיות המורכבות ממספר אנשי מקצוע בתחומים שונים, הבודקים לעומק את כל המרכיבים בבניין החדש או הקיים. בעקבות בדק הבית מתגבש מסמך רשמי המתאר את כל הבעיות והלקויות האפשריים במבנה. מסמך זה יכול לשמש כעדות רשמית בבית המשפט או להגשה לרשויות המקומיות (במקרים בהם נוצר צורך לערב את העירייה).
בכל מקרה, נושא בדק הבית תורם רבות לדיירים בבתים חדשים וישנים כאחד, משום שהוא מעניק מושג לגבי המצב האמיתי של המבנה, מגדיר את התיקונים שצריך לעשות על מנת לשפר את מצבו. בין אם מדובר בנכס שבו מתכוננים לגור, למכור או להשכיר, חשוב שלא לטמון את הראש בחול ולנקוט בצעדים במידה וקיימים ליקויים חמורים המסכנים חיי אדם.