חימום הוא נושא חשוב ביותר עבור אנשים רבים בישראל, בעיקר בשנים האחרונות, בהן אנו עדים לירידה משמעותית בטמפרטורות בעונת החורף. הדבר דורש פתרונות כוללניים, ולכן יותר ויותר אנשים מעדיפים התקנת מערכות מרכזיות לאספקת הטמפרטורה הרצויה בבניינים הבנויים פעמים רבות מאבן, ולפיכך – קשים מאוד לחימום נאות.
קיימים מספר סוגים מקובלים של חימום הבית והסקתו. כל אחד מהם דורש יחס עדין ואחראי ביותר, על מנת למנוע תקלות ומצבים בעייתיים שיכולים להביא אפילו לידי סכנת חיים. על נושאים אלה נעבור בהמשך.
הסוג הנפוץ ביותר בישראל לחימום הוא, כמובן, המזגן. מזגנים מרכזיים, מפוצלים עיליים (ממוקמים קרוב לתקרה) או רצפתיים (ממוקמים נמוך יותר) מהווים פתרון פופולארי, משום שהם אוניברסאליים ומאפשרים גם חימום וגם קירור.
מערכות מרכזיות נוספות הן מבוססות גז/נפט/סולר וכו'. מערכות אלה דורשות עבודה ממוקדת מאוד של אנשי מקצוע וביצוע מבוקר של ההתקנה. כמו כן, חשוב מאוד שהתכנית שעל פיה תתבצע ההתקנה תהיה מאושרת על ידי הגורמים הרלוונטיים.
סוג מערכות ההסקה נקבע על פי קריטריונים שונים – אפילו על בסיס מקום מגורים, זאת משום שבאזורים שונים בארץ, הטמפרטורה הנמוכה ביותר בחורף שונה. כך, האזורים ההרריים של הגולן, הגליל, יהודה והנגב מצריכים התקנה של מערכות הסקה בעלות תפוקה גבוהה יותר.
סוגי מערכות חימום והסקה וקריטריונים לבחירה
להלן סקירה של מערכות חימום הקיימות כיום בישראל:
תנורי גליל: תנור המיוצר בצורת צינור (גליל) בקוטר 43 ס"מ ובגובה מטר אחד. מדובר בצורה היעילה ביותר להפקה מרבית של האוויר החם בחדרים ולפיזורו באופן נרחב.
תנור מרובע: תנורים קטנים יותר, המגיעים בגדלים שונים ומתאימים לחללים קטנים, בזכות המבנה הקומפקטי שלהם. תנורים אלה עשויים מברזל ומשולבים במערכות פיזור אוויר. ניתן להעביר את החום לאזורים נוספים במבנה באמצעות תעלות של אוויר חם, או לחילופין, ניתן להעביר את החום במערכת הפנימית למתקנים נוספים, כגון רדיאטורים.
מערכות הסקה מודרניות – מערכות המבוססות על טכנולוגיה אירופאית והעומדות בתווי התקן הגבוהים ביותר, כוללות מגוון פונקציות נוספות, פשוטות לתפעול, מאפשרות חיסכון באנרגיה ועוד.
תנורי חדרי הסקה ומים – תנורים מבוססי דלק מזוט, תוצרת אירופה. מוצר זה מגיע בסוגים שונים הנבדלים בהספק שלהם ועמודים בתו התקן ISO 2009. הנצילות שלהם גבוהה במיוחד – כ-90%, והם מגיעים לטמפרטורת חימום גבוהה.
בנוסף, כיום ניתן לבנות מערכת חימום תת-רצפתית המבוססת על מים חמים ואדים המובלים בתוך תעלות מים חמים.
סכנות הכרוכות במערכות ההסקה השונות
בשנים האחרונות דובר רבות על הסכנות שבהסקה על בסיס גז. לאחר מספר מקרים שבהם התרחשו תקלות ותאונות שגרמו להרעלה או לפיצוץ של בלון הגז, אנשים רבים שוקלים לוותר על שיטת הסקה זו. עם זאת, חשוב להבין שכל חומר בערה הוא בעל פוטנציאל להיות מסוכן, וכל מערכת שאינה מותקנת על פי הכללים הדרושים יכולה להוות סכנה לציבור ולדיירי הבית.
תווי תקן המקובלים בתחום ונהלי בדיקה
מספר תווי תקן הנדרשים לתפקוד נאות ובטיחותי של מערכות חימום והסקה שונות: תו תקן עבור מערכות סולאריות, תקינות של מערכות לגילוי אש, תו בטיחות אש של חדרי הסקה עם מים חמים, תו בטיחותי להספקה מרכזית של גז טבעי, עמידה בתנאי בטיחות כנגד התלקחות של מערכות מיזוג אוויר ואוורור ועוד.
החוק הישראלי מחייב את כל המערכות לעמוד בכל תווי התקן, גם הלא רשמיים. אמצעי בטיחות אלה חשובים, על מנת למנוע מצבי חירום וסיכונים של הציבור.
מאפיינים חשובים של אנשי מקצוע מיומנים בתחום ההסקה הביתית
קיים הבדל משמעותי בין התקנת מערכת הסקה בבניין ישן ובנוי לבין התקנת מערכת תוך כדי בנייה. ביצוע בידוד ואיטום המותאם לתנאי ההסקה הנבחרים יכול לשפר את התפוקה ולהביא לחיסכון גדול באנרגיה, כמו גם למזער את הסיכונים שבחומרי הבערה.
חשוב מאוד למצוא מומחים בעלי אישורים מתאימים והיכרות מעמיקה עם תווי התקן הדרושים בתחום. עבודה עם מתקינים מיומנים תאפשר גם תחזוקה שוטפת בטיחותית לאחר סיום העבודה, וכן אפשרות לשדרוגים במידת הצורך. כאשר מדובר בעבודה משותפת עם קבלן הבניה, חשוב לדאוג לשיתוף פעולה מתמיד בין כל הגורמים, על מנת שיחדיו הם יפעלו להתקנת מערכת הסקה איכותית, בטיחותית ומותאמת לבניין החדש.
פרט חשוב נוסף: לאחר התקנת מערכת ההסקה יש לעשות לה הרצה של 10 שעות לפחות, כדי לוודא שתפקודה אכן תקין.